Kynutý švestkový koláč

2. září 2018 v 18:57 |  Jídlo
Asi před 25 lety jsem si řekla, že kynuté koláče po dvou nezdařených pokusech fakt nadosmrti vzdávám, ale pak se mi dostal do ruky tento recept a v kynutých koláčích jsem najednou mistr. Jen tam musíte dát žloutky přímo do mouky a ne jako já v sobotu, kdy jsem až po vypracování těsta zjistila, že jsem na ně zapomněla a snažila jsem se je tam zapravit dodatečně. Tu piplanici si jistě dokážete představit, ale i přes to všechno se koláč povedl a byl výborný. Jen ty švestky jsou letos nějak moc brzy. Výborný je i s meruňkami a borůvkami.

500g hladké mouky
250 ml plnotučného mléka
35 g droždí
115 g rozpuštěného a zchladlého másla
2 žloutky
rovná lžička soli
75 g cukru krupice
citronová kůra

Na posypku:
100 g studeného másla
200 g cukru krupice
200 g hrubé mouky

Na potření:
80 - 100 g másla
štamprle rumu

Postup:
Droždí rozdrobíme do trochy mléka, přidáme lžičku cukru a mouky a v teple necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, žloutky, zbylé mléko, kvásek, kůru a máslo a propracujeme vařechou. Potom vyklopíme na vál a zpracujeme rukama, až je těsto hladké. V míse (Tupperware) mírně posypeme moukou a necháme kynout asi 1 a půl až 2 hodiny. Pak rukama vytáhneme na plech (1 větší a 1 menší), pklademe ovocem a posypeme posypkou. Necháme ještě pár minut kynout, troubu nastavíme na 170°C (horkovzdušnou) a pečeme 20 - 30 minut. Ještě horké potřeme (pokapeme) rozpuštěným máslem s rumem (hlavně okraje) a po vychladnutí pocukrujeme.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 padesatka padesatka | E-mail | Web | 3. září 2018 v 19:27 | Reagovat

No, dala bych si hned, i na noc...:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama